این عزت است
این مطلب در تاریخ 15 اردیبهشت 1394 در سایت تبیان منتشر شد. (+)
پیشرفتهای کشور در زمینههای تسلیحاتی و در زمینههای آمادگیهای رزمی باید همچنان طریق پیشرفت را ادامه بدهد؛ دشمنان ما این را نمیخواهند. امروز یکی از ابزارهای فشار تبلیغاتی بر جمهوری اسلامی همین مسئله است.[i]
این سخنانی بود که چندی قبل از سوی رهبر انقلاب در جمع فرماندهان ارتش جمهوری اسلامی بیان شد. اظهاراتی که در آن، علت آمادگی نظامی در مقابل دشمنان نه فقط از روی انفعال و پاسخگویی بلکه برای عمل به دستورات دینی و قرآنی نیز عنوان شد؛ «حتّی اگر ما را اینجور صریحاً هم تهدید نمیکردند، لازم بود به حکم «وَاَعِدُّوا لَهُم مَا استَطَعتُم مِن قُوَّةٍ و مِن رِباطِ الخَیل»[ii]، ما به فکر باشیم؛ حتّی اگر تهدید هم نمیکردند باید ما این مراقبت را میکردیم، این آمادگیها را افزایش میدادیم؛ حالا که صریحاً هم دارند تهدید میکنند.»[iii]
کمی عمیقتر
«ثُمَّ لَتُسْئلُنَّ یَوْمَئذٍ عَنِ النَّعِیم»[iv]
قطعاً در آن روز در مورد آن نعمت سؤال خواهد شد. به فرموده پیامبر اسلام صلی الله علیه واله این نعمتی که سوره تکاثر، انسانها را در برابر آن مسئول میداند دو چیز است: سلامتی و امنیت.
مطابق این سخن، سلامتی و امنیت از بزرگترین نعمتهایی است که خداوند بر آدمی عرضه داشته و در عین حال نسبت به سایر نعمتها بیشتر از نظر انسان مخفی مانده و مورد ناسپاسی قرار میگیرد.
امنیت گواراترین نعمتهاست. در سایه امنیت است که آسایش زندگی تأمین میشود. شادی و سرور مردمان در گرو وجود امنیت است. این عبارات از جمله تأکیداتی است که معصومین علیهم السلام بر اهمیت امنیت داشتهاند تا جایی که شهر بدون امنیت را بدترین شهر معرفی کردهاند.[v]
تأمین امنیت
برای ایجاد و حفظ امنیت علاوه بر اینکه باید دست به دعا برداشت و مانع ایجاد اختلاف و درگیری داخلی و خارجی و ظلم و تجاوز شد باید آمادگی دفاعی جامعه را نیز تقویت کرد.
«وَ أَعِدُّواْ لَهُم مَّا اسْتَطَعْتُم مِّن قُوَّةٍ وَ مِن رِّبَاطِ الْخَیْلِ تُرْهِبُونَ بِهِ عَدُوَّ اللَّهِ وَ عَدُوَّکُمْ وَ ءَاخَرِینَ مِن دُونِهِمْ لَا تَعْلَمُونَهُمُ اللَّهُ یَعْلَمُهُ»[vi]
«در برابر آنان آنچه از نیرو و اسبان ورزیده که در قدرت و توان دارید آماده کنید تا به وسیله آنها دشمن خدا و دشمن خودتان و دشمنانی غیر ایشان را که نمىشناسید، ولى خدا آنان را مىشناسد بترسانید.»
معنای این آیه این است که غافلگیر نشوید؛ معنایش این است که اگر چنانچه دشمنی به شما حمله کرد، شما بر اثر کمبود امکانات، کمبود سلاح و مهمات، کمبود آمادگی، خسارت تحمّل نکنید.[vii] خداوند در جهت ایجاد و حفظ امنیت و عدم غافلگیری در برابر دشمن به مسلمین امر فرموده تا با هر «قوه»ای آمادگی کسب کنند.
هرچند در ابتدا از «قوه» تنها آمادگی نظامی به ذهن میرسد اما از آنجا که این «قوه» در راستای حفظ امنیت جامعه استفاده میشود هر قدرتی اعم از سیاسی و فرهنگی و نظامی و حتی اقتصادی که دشمن را سر جای خود مینشاند در بر میگیرد.
افزایش قدرت نظامی
در جنگ حُنین به پیامبر صلی الله علیه و اله خبر دادند که سلاح جدید در یمن اختراع شده است. پیامبر صلی الله علیه واله نیز چند نفر را به یمن فرستاد تا آن سلاح را برای ارتش اسلام مهیا کنند.
کشور اسلامی در راستای حفظ نعمت امنیت باید خود را مسلح کند آن هم با مجهزترین و مدرنترین سلاحهای روز. فایده این رفتار نیز بر کسی پوشیده نیست؛ هم برای عرض اندام در برابر دشمنان و استفاده از آنها در مواقع ضرورت، هم تقویت روحیه سربازان اسلام.
با وجود این، هرچند تجهیز نظامی ارتش برای مقابله با دشمن لازم است اما کافی نیست، چه بسا ارتشهای مجهز بزرگی که از ناحیه دیگری ضربه خوردهاند و آن ضعف روحیه و ایمان است. از این رو پشتیبانی و تقویت روانی و ایمانی را نباید از دایره «قوه» خارج کرد.
حکومت اسلامی
حکومت اسلامی که خود را در مسیر حکومت نبوی میداند نیز به جایگاه والای امنیت واقف است. پیامبر، یکی از اهداف رسالت خود را جلوگیری از ریخته شدن خونها و تأمین امنیت عنوان کرده بود. حاکمان مسلمان نیز باید همین مسیر را ادامه دهند و آمادگی دفع هرگونه خطری را فراهم کنند.
لازمهی مسلمانی، هوشیاری و آمادگی است. مسلمان آن نیست که بنشیند تا خطر او را غافلگیر کند و سراسیمه دنبال علاج جویی باشد؛ بلکه مسلمان آن است که به حکم قرآن، خود را از پیش در حد اعلای توان آماده میکند.[viii]
در دنیایی که هنوز متأسفانه تکیهی به قدرت سرنیزه و اسلحه میتواند در ارتباط میان ملتها و کشورها تعیینکننده باشد، در دنیایی که قلدرانی با داشتن مشتهای پولادین بخواهند سرنوشت ملتها را در دست بگیرند - در دنیای مادی - آن ملتی از آسیب محفوظ میماند که ثابت کند آمادهی دفاع است. نیروهای مسلح ما، ارتش جمهوری اسلامی عزیز ما، این را ثابت کردند. این، عزت است.[ix] [x]
[i]. مقام معظم رهبری، 30 فروردین 1394
[ii]. انفال، آیه 60
[iii]. مقام معظم رهبری، 30 فروردین 1394
[iv]. تکاثر، آیه 8
[v]. غررالحکم، فصل 41، روایت 13
[vi]. انفال، آیه 60
[vii]. مقام معظم رهبری، 30 فروردین 1394
[viii]. مقام معظم رهبری، 24 آذر 1369
[ix]. مقام معظم رهبری، 19 آبان 1390
[x]. منابع مورد استفاده:
- دانشنامه قرآن و حدیث، محمدی ریشهری، ج 7
- تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج 7